Wat is een splint? Hoe komt een parodontaal hulpmiddel in de restauratieve tandheelkunde terecht? Welke zes zeven – misschien wel acht? - werkingsmechanismen kunnen we bij een splint onderkennen?

Is een splint een splint als hij zo genoemd wordt? Of is het soms toch een spalk of zelfs een opbeetplaat? Zijn splints altijd uitneembaar? Is splinttherapie voorbehouden aan specialisten op dit gebied? Wat zouden we als (restauratief) tandarts zijn zonder splints in onze toolbox? Bezint vóór ge splint!

Leerdoelen: kennis vergroten over:

  1. de kenmerken en achtergronden van splints;
  2. de toepassingsgebieden van splints;
  3. splinttherapie bij diverse indicaties.

Curriculum Vitae:

Ben Derksen, tandarts RU Utrecht 1978; dienstplicht als tandarts, waarna overname “praxis aurea” in Arnhem(1980); twaalf jaar Bijzondere Tandheelkunde te Zwolle (1989-2001). In de loop van een carrière, met als leidraad “ continuous education”, werd hij erkend als tandarts-gnatholoog (NVGPT), implantoloog (NVOI) en restauratief tandarts/prosthodontist (NVVRT/EPA).

Eind 2018 overdracht van de (verwijs)praktijk aan zoon Wiebe, bij wie hij nog altijd en met plezier werkzaam is in voornamelijk de bovengenoemde differentiaties.   

Oud-voorzitter en erelid van de NVGPT; “ full member” van de European Academy of Craniomandibular Disorders (EACD: 2002 tot 2018).

In zijn talrijke lezingen en cursussen, en in meerdere publicaties, als ook in de bij-en nascholing die hij nationaal en internationaal mede organiseerde, streefde hij steeds naar “science transfer” richting algemeen practicus.

Hij participeerde actief in de International Consensus meetings van de Oral Reconstruction Foundation en kreeg in 2018 de eer om in Rotterdam met Irina Sailer het voorzitterschap te delen van het Oral Reconstruction Global Symposium: “The Future of the Art of Implant Dentistry”.

Binnen de NVVRT was hij voorzitter van de Opleidingscommissie (2015 – 2020) en het Consilium Restauratief Tandarts (2020 – heden). In 2024 verraste de NVVRT hem met toekenning van het erelidmaatschap.